„Owoce i warzywa w szkole” – relacja z prowadzonych działań

 Głównym celem programu „Owoce i warzywa w szkole” jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.
Działania edukacyjne to uczenie zasad zdrowego odżywiania. Nasi uczniowie poznają korzyści diety bogatej w owoce, warzywa i produkty mleczne, a także uczą się o ich pochodzeniu, uprawie i produkcji oraz m.in. jak postępować, aby nie marnować żywności.

Wiemy, jak ważne jest zdrowe odżywianie i wiemy, co jemy, kiedy sami przygotujemy posiłki. W ramach warsztatów kulinarnych uczniowie klasy 2 b sporządzili surówkę jarzynowo -owocową. Dzieci przyniosły niezbędne produkty oraz przybory.  Zabawiliśmy się w małych kucharzy. Surówki wyglądały bardzo apetycznie. W klasie pachniało smakowicie.

Ponadto  Uczniowie klasy II b zaprosili swoich młodszych kolegów i koleżanki z grup przedszkolnych na inscenizację wiersza Jana Brzechwy pod tytułem „Na straganie”. Występ został przygotowany w ramach realizacji działań edukacyjnych Ogólnopolskiego Programu Owoce i warzywa w szkole.

Zobacz relację

Ten wpis został opublikowany w kategorii Aktualności SP5, Rok szkolny 2021/2022. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.